Цитологія і генетика 2017, том 51, № 6, 78-80
Cytology and Genetics , том , № , , doi: https://www.doi.org/

Association study of vascular endothelial growth factor gene polymorphisms with breast cancer risk in female patients

Amirzargar A., Hamzavi N., Mahmoodi M., Mahmoudi M., Zendehdel K., Shirkhoda M., Mohagheghi M.A., Mehravar S., Hadji M., Safari Z., Divsalar K., Ghiasvand R.

  • Molecular Immunology Research Center and Department of Immunology, School of Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Iran.
  • Department of Biology, Faculty of Basic sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
  • Cancer Research Center, Cancer Institute of Iran, Tehran University of Medical Sciences, Iran.
  • Rheumatology Research Center, Shariati Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
  • Neuroscience Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Sciences, Iran.

РЕЗЮМЕ. Фактор роста эндотелия сосудов (VEGF) является основным посредником в развитии ангиогенеза, что обусловливает его роль в инвазивности опухоли. Настоящее исследование направлено на изучение частоты аллелей, генотипов и гаплотипов для трех однонуклеотидних полиморфизмов VEGF (SNP) среди пациенток, страдающих раком молочной железы, и среди контрольной группы здоровых женщин. Методом «случай – контроль» для нашего исследования было включено 214 пациенток с патологоанатомически подтвержденным раком молочной железы и 220 здоровых женщин конт-рольной группы соответствующего возраста. Выбраны три варианта полиморфизма VEGF –634C/G (rs2010963), –460C/T (rs833061) и –1154A/G (rs1570360). Частоту аллелей и генотипов определяли с помощью аллельного дискриминантного анализа с ПЦР в реальном времени с использованием набора TaqMan. Результаты показали отсутствие существенных различий по распределению генотипов и аллелей VEGF –460T/C и VEGF –1154A/G между пациентами и контрольной группой. Что касается –634C/G SNP, частота аллеля –634G была существенно выше для пациентов, чем для конт-рольной группы (P = 0,0003). Однако частота аллеля –634C была значительной выше для контрольной группы, чем для пациентов (P = 0,0003). Разделение пациентов и контрольной группы по возрастному критерию показало, что частота генотипа VEGF –634G/G значительно выше у пациентов в возрасте от 40 лет по сравнению с соответствующими контролями (Р = 0,003). Эти результаты указывают на
взаимосвязь аллеля –634G с наличием рака молочной железы у женщин нашей страны. У женщин-носителей аллеля –634C обнаружен защитный эффект против развития этого злокачественного заболевания, поэтому женщины в возрасте от 40 лет с генотипом –634G/G могут находиться в зоне повышенного риска заболевания. Для подтверждения полученных результатов нашего исследования требуется проведение дальнейших исследований.

РЕЗЮМЕ. Фактор росту ендотелію судин (VEGF) є основним посередником у розвитку ангіогенезу, що обумовлює його роль в інвазивності пухлини. Дане дослідження спрямоване на вивчення частоти алелів, генотипів та гаплотипів для трьох однонуклеотидних поліморфізмів VEGF (SNP) серед пацієнток, що хворіють на рак молочної залози, та серед контрольної групи здорових жінок. Методом «випадок–контроль» до нашого дослідження було включено 214 пацієнток з патологоанатомічно підтвердженим раком молочної залози та 220 здорових жінок контрольної групи відповідного віку. Обрано три варіанти поліморфізму VEGF – 634C/G (rs2010963), –460C/T (rs833061) та –1154A/G (rs1570360). Частоту алелів та генотипів визначали за допомогою алельного дискримінантного аналізу з ПЛР в реальному часі з використанням набору TaqMan. Результати показали відсутність істотних відмінностей щодо розподілу генотипів та алелів VEGF –460C/T та –1154A/G між пацієнтами та контрольною групою. Що стосується – 634C/G SNP, частота алеля –634G була суттєво вищою для пацієнтів, ніж для контрольної групи (P = 0,0003). Однак частота алеля –634C була значно вищою для контрольної групи, ніж для пацієнтів (P = 0,0003). Поділ пацієнтів та контрольної групи за віковим критерієм показав, що частота генотипу VEGF –634G/G є значно вищою для пацієнтів віком від 40 років порівняно з відповідними контролями (Р = 0,003). Ці результати вказують на взаємозв’язок алеля –634G з наявністю раку мо-
лочної залози у жінок нашої країни. У жінок-носіїв алеля –634С виявлено захисний ефект проти розвитку цього злоякісного захворювання, тому жінки віком від 40 років з генотипом –634G/G знаходитися в зоні підвищеного ризику захворювання. Для підтвердження результатів необхідно проведення подальших широкомасштабних досліджень.

Ключові слова: Breast cancer; Polymorphisms; Vascular endothelial growth factor (VEGF)

Цитологія і генетика
2017, том 51, № 6, 78-80

Current Issue
Cytology and Genetics
, том , № , ,
doi:

Повний текст та додаткові матеріали

Цитована література